Osteopaat in Middelburg en Vlissingen

leer- en concentratie problemen

Men denkt niet vaak aan lichamelijke oorzaken voor leer- en concentratie probleem.  Het lijkt dan ook niet voor de hand liggend om met deze klachten naar een osteopaat te gaan. Toch kan osteopathie ook deze klachten verbeteren.

Wat heb je nodig voor leren en concentreren?

Voor leren en concentreren heb je je zintuigen (met name ogen en oren) nodig en je zenuwstelsel.
Dit zijn ook lichaamsdelen, dat wil zeggen, onderdelen van je lichaam. En met osteopathie kan ook de functie van deze lichaamsdelen behandeld worden.

Laten we als voorbeeld eens het oog nemen. Je oogbol wordt bestuurd door zes spiertjes die van je oogkas (schedel) naar je oogbol lopen. In je oog zitten ook nog eens spiertjes die de grootte van je pupil regelen.
Om te kunnen zien wat je wilt zien moet je je ogen goed kunnen besturen en ook de grootte van je pupil goed regelen. Dit moet ook allemaal perfect getimed gebeuren. Je oogspieren moeten dus in prima conditie zijn. Zo ook je zenuwstelsel. Dit moet er voor zorgen dat de informatie die door onze ogen naar binnen komt, wordt gebruikt om ons een goed beeld te kunnen vormen van wat we willen zien maar een groot deel van deze prikkels wordt ook gebruikt voor de aansturing van je oogspieren, evenwicht en houding. Dat heb je allemaal nodig om je ogen te kunnen richten naar dat wat je wilt zien.
Je zenuwstelsel moet dus krachtig genoeg zijn om al deze prikkels snel en accuraat te verwerken.

Na de geboorte groeit een baby flink. Alles wordt sterker, niet alleen zijn spieren en botten maar ook het zenuwstelsel en bijvoorbeeld zijn vertering.
Als deze ontwikkeling door een of andere oorzaak geremd is dan kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met het besturen van je ogen. Het effect is dan dat je een breed zichtveld hebt. Je ziet dan bijna alles om je heen. Maar het kost heel veel kracht om binnen armlengte afstand te kunnen kijken. En dat is nu precies waar al je schrijf en leeswerk ligt. Ook op school.
Elk kind zal dat werk zeker willen doen maar het kost erg veel energie. En dan ga je natuurlijk snel weer om je heen kijken, dat ontspant. Bovendien ben je makkelijker afgeleid omdat je bijna letterlijk alles om je heen ook daadwerkelijk kan zien.


Dit kan gezien worden als een zwakke concentratie. Het kind ziet letterlijk alles goed, behalve dat wat er voor zijn neus ligt. Een bril lost dit meestal niet op omdat een bril er gewoonlijk niet voor zorgt dat je je ogen beter gaat besturen. Bovendien is er heel vaak  geen sprake van een afwijkende sterkte.
Er kunnen ook problemen optreden met leren schrijven, lezen en de oog – hand coördinatie is dan meestal ook minder krachtig ontwikkeld.

Met osteopathie kunnen we vaak datgene wat de ontwikkeling remt, behandelen. Je kunt dan makkelijker aan kracht winnen met als gevolg dat je je ogen beter kan besturen. Dan kan je makkelijker dichtbij kijken en wordt je minder snel afgeleid door de omgeving.

Op deze manier behandelt een osteopaat bij leer en concentratieproblemen.

De behandeling kan prima ondersteund worden met oefeningen volgens de BSM-de Jong methode. Elke dag een paar eenvoudige oefeningen volgens deze behandelmethode geven een hele sterke prikkel tot verdere ontwikkeling van het zenuwstelsel.

 

 

 

 

 

Kees Minderhout, osteopaat DO-MRO

Geregistreerd lid NVO / NRO nr. 435
AGB code: 90039213 / praktijk 90059863
KVK: 20157768

Watertoren 2
4336 KC Middelburg
T: 06-38434883
E: info@osteopathieminderhout.nl

Rosenburglaan 1
Gezondheidscentrum Rosenburglaan
4385 JE Vlissingen
T: 06-38434883
E: info@osteopathieminderhout.nl

Afspreken:
Volledig consult
Half consult

 

'Gezondheid is het leven van het leven."
- E. Von Feuchtersleben, Oostenrijks dichter, filosoof en geneeskundige 1806-1849